Elk jaar weer steken miljoenen Nederlanders vuurwerk af tijdens feestdagen zoals Oudejaarsdag. Dit is niet voor niets, want het is erg leuk om aan deze activiteit te doen samen met vrienden en familie. Daarbij moet je echter wel beseffen dat er verschillende soorten vuurwerk bestaan. Daarbij kun je bijvoorbeeld F1 vuurwerk bestellen, terwijl anderen categorieen juist andere restricties kennen. In deze blog hebben we je wat duidelijkheid geprobeerd te verschaffen door alle vuurwerk categorieën op een rijtje te zetten.

Tip: vind hier een compleet overzicht van vuurwerkwinkels in Nederland: zo vind je altijd een vuurwerkwinkel bij jou in de buurt!

F1 vuurwerk

In de eerste plaats is er F1 vuurwerk. Dit is het meest populaire soort vuurwerk dat in Nederland wordt gebruikt en verkocht. Het is tevens het minst gevaarlijke type, alhoewel je hier ook zeker op moet letten tijdens het gebruik. Vanaf 12 jaar mag je F1 vuurwerk kopen en afsteken. Voorbeelden van F1 vuurwerk zijn bijvoorbeeld sterretjes.

F2 vuurwerk

Een andere categorie is F2 vuurwerk. Dit type vuurwerk heeft als restrictie dat je minimaal 16 jaar moet zijn om deze te mogen kopen en afsteken. Ook bij dit type is er natuurlijk wat meer gevaar aan verbonden, waardoor je extra alert moet zijn. Voorbeelden van F2 vuurwerk zijn bijvoorbeeld knalvuurwerk en fonteinen. F2 vuurwerk is erg populair doordat het vaak meer spectaculaire effecten heeft dan F1 vuurwerk.

F3 vuurwerk

Als laatste is er F3 vuurwerk. Bij dit type vuurwerk is de leeftijdsgrens 18 jaar, omdat het gevaar hiermee verbonden groter is. Ook moet je bij dit soort vuurwerk meer afstand houden dan bij F1 en F2. Bovendien is het illegaal voor consumenten om F3 vuurwerk aan te schaffen, wat betekent dat je ze enkel als professional kunt bestellen. Voorbeelden van F3 vuurwerk zijn bijvoorbeeld knalpijlen, katrollen en mortieren.

Kort samengevat

Al met al is het belangrijk om bij vuurwerk rekening te houden met de verschillende categorieën en leeftijdsgrenzen. F1 is hierbij het minst gevaarlijke type, waarvoor je vanaf 12 jaar mag kopen en afsteken. Daarnaast is er F2, waarbij je minimaal 16 jaar moet zijn om deze te mogen gebruiken. Als laatste is er F3 vuurwerk, wat illegaal is om als consument aan te schaffen. Zorg er dus altijd voor dat je vuurwerk binnen de gestelde regels gebruikt, zodat iedereen veilig kan genieten van Oudejaarsavond. Maak verder ook gebruik van een aanbieder die betrouwbaar is en goede prijzen biedt zoals https://www.vuurwerkland.nl/. Wij wensen je alvast een fijne Oudejaarsavond toe.